Верея – С грижа за здравето

Във връзка с Международния ден за борба с остеопорозата 20-ти октомври, на 13-ти октомври 2005г., в София, бе официално открита Националната благотворителна седмица за борба с остеопорозата, която се проведе под патронажа на госпожа Зорка Първанова, организирана от Обединена Млечна Компания и Асоциация “Жени без остеопороза 21”, със сътрудничеството на Министерство на Здравеопазването. Кампанията е част от дългосрочната платформа на Верея „С грижа за здравето“.

Основната цел на Националната Благотворителна Седмица за борба с остеопорозата е да се достигне до максимален брой българи, които да бъдат информирани за начините за намаляване на риска от заболяването, както и да се започне генерирането на средства за закупуване на апарат за измерване на костната плътност или да се демонстрира грижа към проблема “остеопороза” в българското общество.

Националната Благотворителна Седмица за борба с остеопорозата се проведе под мотото “Избягай от остеопорозата” и включваше активности в 7 български града. Нейната цел бе да алармира обществото за значимостта на проблема в България.

Остеопорозата застрашава 800 000 българи. Приемът на храни, богати на калций, и ранното диагностициране са важни, тъй като намаляват риска от заболяване. Остеопорозата е на 3-то място по смъртност след сърдечно-съдовите заболявания и рака.

Вторият етап от кампанията „С грижа за здравето“ се проведе под мотото „Купи и Помогни“, като целта на програмата бе да се съберат максимален брой средства за закупуването на апарат за раннодиагностициране на остепорозата и измерване костната плътност. В рамките на инициативата Обединена Млечна Компания отделяше 5% от прихода от всяко закупено прясно и кисело мляко „Верея Калций”. Апаратът, заедно с оборудването, е на стойност над 35 000 лева. „Верея” дари апарата, както и лаптоп и цветен принтер на община Варна, която ще го предостави на нуждаещите се диагностично-консултативни центрове на територията на града. Апаратът е рентгенов и има много високо качество на измерване и анализ на костното вещество. Подобен апарат във Варна до този момент не съществува.

Апаратът, който Обединена млечна компания дарява на община Варна, се използва от всички диагностично-консултативни центрове в града като измерването е безплатно.