Верея с грижа за децата на Варна

Екипът на Верея и Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Варна организираха съвместно образователна кампания за изграждане на правилни хранителни навици у малките варненци, свързани с консумацията на мляко и млечни продукти. Кампанията „Верея – с грижа за децата на Варна” е част от дългогодишна социална платформа на Верея и ОМК АД с мисия да работи върху възможности за превенция на обществено значими проблеми, свързани с храненето. Инициатива е насочена към децата на възраст между 3 и 7 години в общински детски градини и се фокусира върху нуждата и ползата от млякото за подрастващите.

„Проучванията през последните години показват, че среднодневната консумация на мляко при децата на възраст между 3 и 7 години в България е по-ниска от препоръчителната доза от 350 мл. Това важи в пълна сила и за Варненска област. Млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций, който е от жизнено значение за поддържане и изграждане на структурата на костите и зъбите, както и за растежа на децата. Затова създаването на правилни хранителни навици при децата е изключително важно, за да растат здрави.” – коментира д-р Лалка Рангелова от Националния център за обществено здраве и анализи.

Специално за кампанията варненският куклен актьор Христо Колев (ръководител на театър „Щурче”) създаде детски театрален спектакъл „Котаран Млекан”, който гостува в общински детски градини във Варна до края на месец май 2013 г. На достъпен за малчуганите език и по увлекателен, забавен и взаимодействащ с публиката начин, представлението обяснява на децата защо е важна ежедневната консумация на мляко и млечни продукти. След поучителното преживяване за децата родителите им получиха материали с полезна информация за дневното количество мляко, което трябва да включват в менюто на децата, както и какви важни за човешкия организъм хранителни качества имат млечните продукти. Препоръките в брошурата са подготвени от специалистите от Националния център за обществено здраве и анализи.