Киселото мляко - незаменим източник на калций

Проф.д-р б.н. Христо Чомаков

Човешкото тяло съдържа около 1,2- 1,5 кг калций. От това количество 98% са в костите и 1% в зъбите. Останалата част се намира в течностите и клетъчните структури на организма. Голяма част от елемента в костите непрекъснато се обновява. Ежедневно от тях се отделя и възстановява 700-800 милиграма калций.

Основната функция на калция е да осигури изграждането на костите – той е строителното вещество, което определя тяхната здравина и плътност. Наред с това минералът изпълнява и други жизнено важни органични функции – участва в нервната възбудимост и съкращаването на мускулите, както и в активността на сърдечния мускул. Когато количеството на дневно приемания с храната калций е недостатъчно, под строг контрол на хормонната система, организмът си набавя елемента от костите.

Главният източник на минерала е храната. Частта, която преминава от червата в телесните течности е биологично усвоеният калций, използван от организма. Елементът се усвоява различно от различните продукти. Така например при спанака и житните растения всмукването на калция от червата е по- ниско поради наличието в тези храни на оксалова киселина. Пълноценното усвояване на минерала е затруднено и при наличието на захарен диабет или при поемане на някои лекарства. Но за осъществяване на процеса задължително са необходими мастноразтворимите витамини А и D.

Млечните храни съдържат най- много калций и са с висока биологична усвояемост на елемента. Те доставят около 75% от дневните потребности от калций. Водещо място в това отношение има киселото мляко, което е не само с превъзходни вкусови качества, но и с най- голямо количество усвоим калций. Ежедневното му включване в хранителния режим намалява риска от остеопороза и е най- ефикасното средство за предпазване от заболяването. Казаното се отнася най- вече до хората, които не могат да смилат лактозата в млякото – 47 % от тях страдат от остеопороза.

Днес това заболяване сериозен здравен и социален проблем за обществото. Характеризира се с прогресиращо намаляване на костната маса и изменение на нейната микроструктура – костта става крехка и чуплива дори от слаб удар. Един от рисковите фактори за остеопорозата е възрастта. С нейното напредване загубата на костно вещество от скелета може да достигне до 30-40 % при жените и 20-30 % при мъжете. Застрашени се и младите хора поради растежа на костната система. На тях са необходими по 1500 мг калций дневно, а изследванията показват, че с храната те получават 50-60% от това количество. Редовното консумиране на кисело мляко и млечни храни е от особено значение за изграждането на здрава костна система и предпазване от остеопороза.

Установено е, че калцият регулира кръвното налягане. Налице е тясна връзка между приемания с храната биологично усвоим калций и намаляване на хипертонията. Несъмнено поддържането на нормално телесно тегло остава едно от главните средства за контролиране на кръвното налягане. Но и в двата случая киселото мляко е само от полза. От една страна то гарантира достатъчно количество калций и от друга – при намалено съдържание на мазнина, предствалява идеален нискокалоричен продукт за поддържане на нормално тегло.

Калцият редуцира също така риска от рак на дебелото черво чрез свързване на мастните и жлъчни киселини от храната, като премахва дразненето на дебелото черво.

Проучванията в последно време показват още един благоприятен ефект на елемента. Високото му съдържание в храната намалява образуването на камъни в бъбреците. Количество от 850 мг калций дневно е достатъчно за ефективно изхвърляне на оксалатитите от организма и може да се достави от кисело мляко с понижено съдържание на мазнина.

Калцият е сигурна бариера за предпазване от чревни заболявания. Той свързва редица полезни микроорганизми с лигавицата на червата и образува биологична пеленка. Тя е отлична защита от патогенните микроорганизми, за което влияние има и специфичната млечно- кисела микрофлора в киселото мляко от лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус.

От казаното до тук е видно, че калцият участва в редица важни физиологични процеси. Един постоянен недостиг на елемента може да доведе до тежки последствия за скелета и нормалното функциониране на организма. Ежедневният прием на кисело мляко, особено от рисковите възрастови групи има значителен принос за подобряване на калциевия статус и предпазване от ред заболявания. С всеки 100 грама краве кисело мляко в организма постъпват 120-150 милиграма калций, което прави продукта превъзходен източник на необходимия за всички възрасти елемент. А това все още не е добре оценено за здравето на хората.