Нискомасленото мляко

На какво се дължи  разликата между нискомасленото и пълномасленото мляко?

Нискомасленото мляко е със съдържание на мазнини под 0,5%. За сравнение пълномасленото мляко е с далеч по-високо съдържание на мазнини (над 3,0%). Общо известен факт е, че при разграждането  на мазнините от храната се отделя най-голямо количество енергия (1г мазнина =  9 ккал енергия), която може да се складира в организма под формата на натрупвания от телесни мазнини.  Нискомасленото мляко е средно с 50% по-ниското енергийно съдържание в сравнение с пълномасленото. Това обаче, не е свързано с намаляване на хранителната му плътност, а точно обратно, количеството на хранителни вещества като белтъци, въглехидрати, натрий, калциий и фосфор се увеличава в единица от нискомасления продукт. С извличането на мазнините се наблюдава и намаляване на съдържанието на мастноразтворимите витамини А, Д, Е и К, които се възстановяват при производството на млякото в количества равни на пълномасленото мляко или се добавят в  по-големи количества (фортифициране).

Полезно ли е нискомасленото мляко?

Кости

Консумацията на нискомаслено мляко осигурява за организма ценни минерали, участващи в изграждането и поддържането на костите и зъбите – белтъци, калций, фосфор и магнезий. Някои стоматолози считат, че млечните напитки, са единствените, които могат да се консумират между храненията без това да повишава риска от кариес, тъй като са богати на лесно усвоим калций.

Мляко и кръвно налягане

Проучвания показват, че консумацията на 3 порции дневно мляко, включително нискомаслено, заедно с 5 порции плодове и зеленчуци може да доведе до намаляване на кръвното налягане. Механизмите все още не са изяснени, но се счита, че това е свързвано с високото съдържание на калций, магнезий и белтъци.

Мляко и сърдечно-съдови болести

Едно от последните изследвания в Англия при мъже показва, че тези които консумират мляко, в това число и нискомаслено в препоръчваните количества, по-рядко имат сърдечни пристъпи, в сравнение с тези, които рядко консумират или не консумират мляко. Това се свързва с високото съдържание и съответно прием на калций, който води до намаляване на риска от сърдечно-съдови болести. Още високият прием на калций се свързва и с намаляване на нивата на „лошия” холестерол в кръвта и увеличаване на нивата на „добрия” холестерол. Допълнително високото съдържание на калций пречи на усвоимостта на някои мазнини от храната и съответно повишаването им в кръвта, тъй като може да се свързва с тях в неусвоими съединения.

В пълномасленото мляко се съдържат повече от 400 мастни киселини, по –голямата част от които са наситени. Независимо от това,че наситените мастни киселини притежават различен потенциал да променят отделните липидни фракции, то консумацията на смеси от наситени мастни киселини е свързана с повишаване на нивата на „лошия” холестерол в кръвта. В този аспект, консумацията на нискомаслени млека, може да допринесе за намаляване на нивата на общия и „лошия” холестерол в кръвта.

Затлъстяване

Лицата, които консумират мляко и млечни продукти, включително нискомаслени, са по-слаби от тези които не консумират или рядко консумират такива продукти, посочват проучвания. Консумацията на нискомаслено мляко и млечни продукти във всяка енергийно контролирана диета води до редукция на тегло. Особено добре е изразено  отслабването в коремната област, където натрупването на мазнини е свързано с най-висок сърдечно-съдов риск. Механизмите също все още не са изяснени, но се счита че калцият от млякото има съществен принос. По отношение на намаления енергиен внос от нискомаслените продукти, данните от последни проучвания показват, че това не е достатъчно. Дори се наблюдава повишаване на теглото  при лица консумиращи само нискомаслени млека спрямо неконсумиращи такива, поради компенсаторно приемане на други храни съдържащи въглехидрати и белтъци. Ето защо, приемът  на нискомаслени млека  може да допринесе за редукция на теглото само в комбинация с други фактори, като повишена физическа активност, подходящ хранителен режим, преустановяване на вредните навици.

Диабет тип 2

Редовната консумация на нискомаслени млека може да помогне за намаляване на риска от тип 2 диабет при възрастни. Това се дължи на комбинирания ефект от наличието на ценни хранителни вещества  като калций и магнезий, както и ниския гликемичен индекс на млякото, позволяващ добър контрол на кръвно-захарните нива.

Хидратация

Нискомасленото мляко е чудесна напитка, която не само допринася за оводняването на организма, но и внася хранителни вещества, които протектират здравето на зъбите по всяко време. След физическо натоварване чаша мляко помага на тялото да възстанови загубата на течности.