Полезните храни на есента
Есента е сезонът на плодородието. Изобилие от плодове и зеленчуци с оптимален състав и качество се предлагат в момента на пазара. За консумация са подходящи различни части на растенията: плодове, листа, стъбла и корени. Зеленчуците и плодовете са богата палитра на цветове и форми. Тук се включват жълто-оранжеви видове (моркови, тиква и др.), зелени листни зеленчуци (пащърнак и др.), зелеви зеленчуци (бяло и червено зеле, карфиол, броколи и др.). Предлагат се и разнообразни плодове, като ябълки, грозде и круши.
Зеленчуците и плодовете са незаменим елемент от здравословното хранене във всички възрасти. Съдържат разнообразни витамини и минерали, както и редица биологично активни вещества, полезни за здравето. Водното съдържание в плодовете и зеленчуците е високо, а енергията която доставят е ниска, което ги прави подходящи при всички диети. Почти не съдържат мазнини и белтъци. Въглехидратите им са лесно усвоими – в плодовете са под формата на монозахариди (глюкоза и фруктоза), а в зеленчуците са под формата на полизахариди. И плодовете и зеленчуците са изключително богати на ценни хранителни влакнини, които подобряват моториката на червата и подпомагат храносмилането. Витамин С, бета-каротен, фолиева киселина и много други водно разтворими витамини и минерали са свързани с консумацията на плодове и зеленчуци. Биологичните свойства на плодовете и зеленчуците се допълват и от наличието на органични киселини, които им придават характерен приятен вкус и оказват благоприятно въздействие върху храносмилателната система и обменните процеси в организма. Затова е важно максимално да се възползваме от даровете на есента.